rus
Українська

Как питаться в условиях постоянного стресса

Светлана ФусСветлана Фус

Как питаться в условиях постоянного стресса
Как питаться в условиях постоянного стресса

Что делать, если нет аппетита? Заставлять себя есть или просто пить разные напитки и ждать, пока организм адаптируется?

Важно понимать, что если не питаться нормально долгое время, организм начинает истощаться, появляется слабость и сонливость. А стресс, отсутствие отдыха и понижение двигательной активности приводят к потере аппетита. Именно поэтому советую заставлять себя есть и таким образом защищать свою пищеварительную систему.

Далее текст на языке оригинала

Якщо не хочеться твердої їжі, замініть її рідкою. В залежності від умов та можливості, вживайте добре розварені каші з рослинним або тваринним жиром; супи-пюре, куди можуть входити овочі, перекручене м’ясо, консерви чи крупи. Рекомендую також некислі киселі, а також обов’язково пийте воду.

Чи варто відмовлятися від цукру, який, на нашу думку, може компенсувати відсутність позитивних емоцій?

Як дієтолог, я не рекомендую вживати цукор. Але все ж необхідно враховувати умови воєнного часу, в яких сьогодні перебувають люди і які продукти харчування є в наявності. Іноді солодощі можуть бути єдиним джерелом енергії та їжею взагалі, якщо немає доступу до інших продуктів харчування. Але про всяк випадок нагадаю, що солодке краще вживати наприкінці прийому їжі. Це може бути і ложка фруктового варення чи меду, фрукти та сухофрукти чи шоколад.

Часто на тлі стресу частішає стілець. Чи це реакція організму на нові умови?

Під час гострого стресу організм спрямовує свої сили на виживання, і система травлення до списку "найважливіших" в цей момент не входить. Тому розлади кишківника, загострення хронічних захворювань шлунку тепер зустрічаються досить часто. Саме тому, важливо по можливості захищати систему травлення їжею та водою.